Petrol sektörünün en büyük anlaşması: İki dev şirket birleşiyor mu?!

Shell ve BP Arasında Dev Birchleşme Gündemde

Shell’in piyasa değeri 160 milyar avronun üzerindeyken, BP’nin piyasa değeri ise 64 milyar avronun üzerindedir. Son verilere göre, petrol fiyatlarındaki düşüş, BP hisselerinin son bir yılda yüzde 30’dan fazla değer kaybetmesinin ardından ortaya çıktı. BP, kârlılığını artırmak ve hisse fiyatını yükseltmek amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarını azaltmıştır. Ancak, artık Shell ile anlaşmanın bu soruna bir çözüm olabileceği konuşulmaktadır.

Sektörde Dev Birleşme

Shell’in, İngiliz enerji devi BP’yi satın alması, sadece iki şirketin birleşmesi anlamına gelmekle kalmaz, aynı zamanda küresel enerji sahnesinde Avrupa’nın devlerinden birinin doğuşu anlamına gelmektedir. Eğer birleşme gerçekleşirse, Shell ve BP, ABD’li devler Exxon Mobil ve Chevron gibi devlerle büyük çapta rekabet edebileceklerdir.

Enerji Devi Yükseliyor

UBS Group’un analizlerine göre, birleşmeden sonra ortaya çıkacak enerji devi günlük 5 milyon varil üretim kapasitesine sahip olacaktır. Bu birleşme, Shell’in günlük 2,7 milyon varil olan üretimini yüzde 85 artıracaktır. Shell-BP ortaklığı, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden biri haline gelecektir.

Küresel LNG Pazarında Önemli Bir Pay

Shell, zaten dünyanın en büyük LNG satıcısı konumundadır. BP’nin satın alınmasıyla, Shell’in LNG satışları yılda 90 milyon tondan fazlasına çıkacak ve küresel pazarın yüzde 20’sinden fazlasını kontrol edecektir. Bu durum, Shell ve BP’in piyasa içgörüleri açısından büyük avantaj sağlayacaktır.

Maliyet ve Risk Faktörleri

Ancak, bu büyük birleşmenin getirdiği önemli riskler de bulunmaktadır. RBC’nin belirttiğine göre, Shell’in BP için piyasa değerine yüzde 20 prim ödemesi gerekebilir ve bu maliyet, beklenen tasarruflarla dengelenmekte zorluk çekebilir. Ayrıca, BP’nin 2010’daki petrol sızıntısı nedeniyle 2033 yılına kadar devam edecek tazminat ödemeleri gibi riskler de vardır.

  • Perakende Ağının Genişlemesi

UBS’ye göre, Shell ve BP birleşmesi, Shell’in akaryakıt satış lokasyonlarını yüzde 48 artırarak 65 bini aşkın bir sayıya ulaştıracaktır. Ancak analistler, bazı pazarlarda rekabet endişelerine neden olabileceğini ve varlık satışlarının gerekebileceğini belirtmektedir.

  1. Satışa Uygun Varlıklar Masada

RBC, Shell’in BP’ye ait bazı varlıkları inceleyip elinden çıkarabileceğini belirtmektedir. Bu varlık satışları, birleşmenin seyrini etkileyebilir ve önemli engellerle karşılaşabilir.

Resmi Açıklama Henüz Yok

Shell ve BP, hala konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmamıştır. Ancak, birleşme haberleri piyasalarda büyük heyecan yaratmıştır ve ilerleyen dönemde nasıl şekilleneceği merakla beklenmektedir. Güvenilir kaynaklara göre, müzakereler henüz erken aşamadadır ve gelişmeleri yakından takip etmek gerekmektedir.

Shell’in piyasa değeri 160 milyar avronun üzerindeyken, BP’nin piyasa değeri ise 64 milyar avronun üzerindedir.

Related Posts

Bu yaz cep yakıyor: Yaşanılan soğuklar meyve fiyatlarını coşturdu!

Bahar aylarında havanın soğuk gitmesi sonucunda meyve ağaçlarının etkilendiği görülmüştü. Çiçeklerin döküldüğü, ağaçların kuruduğu soğuk ortamın üzerinde bazı bölgelerde de dolu yağışı neticesinde verim oldukça düşmüştü. Azalan üretim neticesinde …

Ticaret Bakanlığı’ndan Erçimsan Holding Genel Kurulu hakkındaki iddialara yanıt

Ticaret Bakanlığı’ndan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığının azlık pay sahibi olduğu Erçimsan Holding Anonim Şirketinin genel kurul süreci hakkında, İç Ticaret Genel Müdürlüğünü itham eden iddialara ilişkin açıklama yapıldı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biri için müthiş kapışma: Milyar dolarlar havada uçuşuyor

Bilişim teknolojileri alanında cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biri olan fiber altyapıya ilişkin dudak uçuklatan rakamlar havada uçuşuyor. 2026 yılında Türk Telekom’un imtiyaz hakkı son bulurken, Turkcell 3 milyar dolar ödeme yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Altından çok kazandırıyor! Zirve değişti. Aylar sonra bir ilk…

Son dönemlerde aylık getiri şampiyonu olan altın, mayıs ayında mevduat faizine geçiş yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı verilerine göre, aylık en yüksek reel getiri yüzde 1.8 ile mevduat faizlerinde gerçekleşti. Nisanda yüzde 8.54 …

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 11 Haziran 2025 Çarşamba döviz fiyatları

11 Haziran 2025 Çarşamba günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Küresel enerji piyasasında 78 yeni LNG sözleşmesi imzalandı

Küresel enerji piyasasında, enerji güvenliğini artırma ve düşük karbonlu kaynaklara geçişi destekleme hedefleri doğrultusunda önemi artan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti kapsamında geçen yıl toplam 78 sözleşme imzalandı.