OPEC+’ın üretimi artırma hamlesinin ardından petrolde yeni tahmin

OPEC+ Ülkeleri Petrol Üretimini Artırma Kararı Aldı

Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman’dan oluşan sekiz OPEC+ üyesi ülke, 31 Mayıs’ta aldığı kararla temmuzda petrol üretimini bir önceki aya göre günlük 411 bin varil artırma yönünde adım attı. Grup, küresel ekonomik görünümün istikrarlı seyrettiği ve düşük petrol stoklarının sağlıklı piyasa temellerine işaret ettiği gerekçesiyle üretim artışına gitti. Ancak karar, halihazırda devam eden küresel petrol talebine ilişkin endişelerin artmasına neden oldu.

OPEC’in nisan ayı petrol piyasası raporuna göre, bu yıl küresel petrol talebi artış tahmini aşağı yönlü revize edildi. Talebin, geçen yıla kıyasla günlük yaklaşık 1,3 milyon varil artarak 105 milyon varil seviyesine ulaşması bekleniyor. Uzmanlar, talep görünümünün zayıf seyretmesi ve OPEC+ ülkelerinin üretim artışlarına devam etmesi durumunda petrol fiyatlarının 50 doların altına gerileyebileceğini belirtiyor.

Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi, arz-talep dengesizliklerine dikkat çekerek, OPEC+ üyelerinin üretime ek varil sağlamasının piyasa açısından anlaşılması güç bir hamle olduğunu söylüyor. Rizvi, risklerin hala aşağı yönlü olduğunu ve piyasaların OPEC+ üretim artışını dengeleyeceği konusunda belirsiz olduğunu vurgulayarak, petrol fiyatlarının yakında 50 doların altına inebileceğini ifade ediyor.

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli ise düşük petrol fiyatlarının ABD’deki kaya petrolü üreticileri için risk oluşturduğunu dile getiriyor. ABD’nin sondaj kule sayısında düşüş yaşanmasının da bu durumu desteklediğini belirten Barkeshli, piyasa katılımcılarının geniş resme odaklanması gerektiğini vurguluyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifeleri politikasının uluslararası petrol piyasalarını etkilediğini ifade eden Barkeshli, Euro Bölgesi’nin politikaları, Çin ve Hindistan’ın büyüme görünümü ile petrol tüketiminin önemli alanlar olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Bu yaz cep yakıyor: Yaşanılan soğuklar meyve fiyatlarını coşturdu!

Bahar aylarında havanın soğuk gitmesi sonucunda meyve ağaçlarının etkilendiği görülmüştü. Çiçeklerin döküldüğü, ağaçların kuruduğu soğuk ortamın üzerinde bazı bölgelerde de dolu yağışı neticesinde verim oldukça düşmüştü. Azalan üretim neticesinde …

Ticaret Bakanlığı’ndan Erçimsan Holding Genel Kurulu hakkındaki iddialara yanıt

Ticaret Bakanlığı’ndan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığının azlık pay sahibi olduğu Erçimsan Holding Anonim Şirketinin genel kurul süreci hakkında, İç Ticaret Genel Müdürlüğünü itham eden iddialara ilişkin açıklama yapıldı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biri için müthiş kapışma: Milyar dolarlar havada uçuşuyor

Bilişim teknolojileri alanında cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biri olan fiber altyapıya ilişkin dudak uçuklatan rakamlar havada uçuşuyor. 2026 yılında Türk Telekom’un imtiyaz hakkı son bulurken, Turkcell 3 milyar dolar ödeme yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Altından çok kazandırıyor! Zirve değişti. Aylar sonra bir ilk…

Son dönemlerde aylık getiri şampiyonu olan altın, mayıs ayında mevduat faizine geçiş yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı verilerine göre, aylık en yüksek reel getiri yüzde 1.8 ile mevduat faizlerinde gerçekleşti. Nisanda yüzde 8.54 …

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 11 Haziran 2025 Çarşamba döviz fiyatları

11 Haziran 2025 Çarşamba günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Küresel enerji piyasasında 78 yeni LNG sözleşmesi imzalandı

Küresel enerji piyasasında, enerji güvenliğini artırma ve düşük karbonlu kaynaklara geçişi destekleme hedefleri doğrultusunda önemi artan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti kapsamında geçen yıl toplam 78 sözleşme imzalandı.