Küresel Aile Şirketleri Ekonomiye 8,8 Trilyon Dolar Katkı Sağladı

EY ve St. Gallen Üniversitesi’nden Aile Şirketleri Endeksi

Finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY, St. Gallen Üniversitesi ile bir araya gelerek hazırlanan “Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi”ni kamuoyuna duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, endeks dünyanın en büyük aile şirketlerinin küresel ekonomiye ne kadar katkı sağladığını açığa çıkarıyor.

Endekste yer alan 500 şirket, 2024 yılında toplam 8,8 trilyon dolar gelir elde etti. Bu rakam, ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine denk geliyor.

Birleşmeler ve satın almalar, dünyanın en büyük aile şirketlerinin büyüme ve sermaye stratejilerinin temelini oluşturmaya devam ediyor. Endekste yer alan şirketlerin yüzde 47’si son iki yıl içinde en az bir birleşme veya satın alma işlemine katıldı.

En büyük 500 aile şirketi, büyüme, istihdam ve faaliyet gösterdikleri toplumlardaki etkileri ile dünya ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Açıklanan 242 işlemin yüzde 34’ü, hacim olarak 250 milyon doları aşıyor.

Endekste listelenen şirketlerin yüzde 47’si Avrupa’da, yüzde 29’u Kuzey Amerika’da, yüzde 18’i Asya’da ve yüzde 6’sı ise dünyanın geri kalan bölgelerinde bulunmaktadır. Önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, listenin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır.

Avrupa’da bulunan şirketlerin çoğunluğu Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde faaliyet göstermektedir. Almanya, 78 şirketi ile Avrupa’daki ilk sırayı alırken, Türkiye’den de 7 büyük aile şirketi listede yer almaktadır.

Perakende sektörü, endeksteki şirketlerin toplam gelirinin yüzde 26’sına katkıda bulunarak 2,25 trilyon dolar ile öne çıkmaktadır. Perakendenin gelirinin yüzde 49’u ABD merkezli şirketlerden gelmektedir.

Sektör, dünya çapında 7,18 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Perakende sektöründen sonra tüketici ürünleri yüzde 19, üretim yüzde 15 ve mobilite sektörü yüzde 9 ile diğer öne çıkan sektörler arasında yer almaktadır.

Tüketici ürünleri sektörü, 1,5 trilyon dolar gelir ve 4,4 milyon çalışan ile endeksin en büyük ikinci sektörüdür. Üretim ve mobilite sektörlerinde ise Almanya merkezli şirketler en büyük katkıyı sağlamaktadır hem firmalar açısından hem de gelir açısından.

Endekse göre, 16 üretim şirketinin toplam geliri 193 milyar dolar iken, 14 mobilite şirketinin geliri ise 669 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.

“Aile Şirketleri 8,8 Trilyon Dolar Gelir Elde Etti”

EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları’nın açıklamalarıyla, EY ve St. Gallen Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi’nin, dünya ekonomisine ne kadar katkı sağladığının önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Canoğulları, aile şirketlerinin dinamik ortamlara uyum sağlama konusundaki yeteneklerini, endeksteki 500 şirketin 8,8 trilyon dolar gelir elde etmesiyle göstererek şunları belirtti:

Endekste yer alan şirketlerin uzun vadeli büyümeye odaklanma ve finansal konularda temkinli adımlar atma yetenekleri, başarılı çalışmalarının temelini oluşturmaktadır.

Related Posts

İhtiyaç kredilerinde kısa vadeli faizler yükseldi: İşte 100 bin TL için güncel hesaplamalar

Bankaların ihtiyaç kredisi faizlerinde özellikle kısa vadede ciddi artışlar yaşanıyor. 30 Nisan 2025 itibarıyla 12 ay vadeli kredi seçeneklerinde faiz oranları yüzde 3,89 seviyelerine kadar çıktı. Buna karşın, 24 ve 36 ay gibi daha uzun vadelerde nispeten daha düşük faiz oranları uygulanıyor. Bu gelişmeler, tüketicileri “en uygun ihtiyaç kredisi” arayışına yönlendirdi.

Bakan Şimşek: ‘Gümrük Birliği’nin modernizasyonu herkesin kazanç sağlayacağı bir adım

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Hollanda “Kral Günü” resepsiyonunda konuştu. Bakan Şimşek “Gümrük Birliği’nin modernizasyonu herkesin kazanç sağlayacağı bir adım” dedi.

SPK, sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasında değişikliğe gitti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine dair usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasını düzenleyen yönetmelik ve tebliğinde değişikliğe gitti.

ABD’de ekonomik buhran: Borçlanma tahmini yükseltildi

Küresel ticaret savaşının başrollerinden olan ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 514 milyar dolara çıkardı.

Postada en çok şikayet “kayıp” gönderiler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) gelen şikayetlerde posta sektöründe “kayıp ve çalıntı” gönderiler, mobil iletişim sektöründe de “fatura”lar ilk sırada yer aldı.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir