Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Diş Sıkma Alışkanlığı Nasıl Önlenmeli?

Çocuklar da yetişkinler gibi diş sıkma alışkanlığına sahip olabilir. Bu alışkanlık genellikle farkında olmadan gelişir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Diş sıkma genellikle günlük stresli aktiviteler sırasında veya uyurken gerçekleşen anormal çene hareketlerinden kaynaklanır. Diş sıkma alışkanlığı küçük yaşlarda geçici sorunlara yol açabileceği gibi ilerleyen dönemlerde ciddi eklem hastalıklarına da neden olabilir. Dt. Nurgül Demir, “Çocuklarda diş sıkma alışkanlığıyla ilgili doğru adımlar atmak önemlidir. Bu alışkanlığı kontrol altına almak yetişkinlerde bile zor olurken, çocuklarda erken müdahale gerekmektedir” dedi.

Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?

Nurgül Demir, çocuklardaki diş sıkma alışkanlığının artık küçük yaşlardan itibaren görüldüğünü belirtti. Spor, sınav stresi, arkadaş zorbalığı gibi faktörlerin bu alışkanlığı tetiklediğini söyleyen Demir, “Gençlerde diş sıkma alışkanlığı, uyku sırasında veya gündüz tekrarlayabilir. Bu durumu fark etmek genellikle zordur, bu nedenle ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir” diye ekledi.

Eğer çocuğunuzda kulak ağrısı, baş ağrısı veya uyku düzensizlikleri gibi belirtiler varsa dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Demir, “Çocuklarda diş sıkma alışkanlığı erken teşhis edilmelidir. Diş yüzeylerinde aşınmalar, çatlaklar gibi belirtiler varsa uzman hekime başvurmak önemlidir” şeklinde konuştu.

Kontrol Altına Alma Yolları

Diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak için aşağıdaki adımları takip etmek önemlidir:

  • Gece sırasında diş gıcırdattığı fark edildiğinde derin uykudan uyandırmak,
  • Sakız çiğnemeyi sınırlamak,
  • Besinleri parçalara bölerek tüketmek,
  • Prefabrike kaplamalarla dişlerin korunması,
  • Rutin diş hekimi kontrollerini aksatmamak.

Diş sıkma alışkanlığının önlenmesi ve tedavi edilmesi için erken müdahale önemlidir. Unutmayın, çocukların sağlığı için doğru adımlar atmak hayati öneme sahiptir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Gece uyumadan önce bu eski Mısır yöntemini uygulayın

Uykusuzlukla yıllardır mücadele eden bir kadın, Antik Mısır’dan ilham alan sıra dışı bir gece ritüeli sayesinde ilk kez kesintisiz uyuduğunu aktardı. Uzmanlara göre, ayaklara uygulanan bu teknik, modern bilimin de onayladığı etkili bir yöntem…

Yenidoğan Çetesi Davasında Başhemşire Savunma Yaptı

Yenidoğan Çetesi davasında Medilife Hastanesi Başhemşiresi savunma yaptı “Hastane yönetimi bizden hasta bulmamızı istiyordu” “Başhemşire olmama rağmen hastanenin yenidoğan ünitesine müdahale edemiyorum çünkü orası bir işletmeye bağlı ve o şekilde …

Dağdan toplanıyor, kilosu 10 bin TL’ye satılıyor

Yemeklerde baharat olarak tüketilen, şifalı bir bitki olduğu için bölgede yoğun talep gören “zuzubak” otu, ilçenin Cobet yaylası, Mereto ve Zoveser dağlarının eteklerinde yetişiyor. Zuzubak otu, ilkbaharın gelmesiyle köylerde yaşayan vatandaşlar için …

Uzmanı tek tek anlattı: Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, diş fırçalamanın çocuklarda yalnızca alışkanlık değil aynı zamanda ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu belirterek Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir