YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

Sanatçı Fatoş İrwen’in “İmgenin Onuru” Podcast Yayını İkinci Bölümü Çıktı

T24 Haber Merkezi

Yazın bilimci ve sanat kuramcısı Zeynep Sayın tarafından hazırlanıp sunulan “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayınının ikinci bölümünde sanatçı Fatoş İrwen‘i konuk etti. Podcast, sanatçının Sur’da geçen çocukluğundan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne uzanan yaşamının sanat pratiğindeki etkilerinin izini sürdü. İrwen’in nesnelerle kurduğu ilişkiyi bir direniş yöntemi olarak ele alan konuşma, “erk”, “şiddet” ve “gözetim” biçimleri üzerine düşünmeye alan açan bir diyalog için olanak sağladı.

Fatoş İrwen, podcast yayınının yön veren kavramı olan “onur” üzerine düşüncelerini paylaşarak başladı. Onuru yaşama karşı sergilenen bir duruş olarak tanımlayan sanatçı, kavramı “kendinde zaman zaman ısrar edebilme cesareti gösterebilmek, onu korumak, yani o konuda cüretkar olabilmek” ile ilişkilendirdi.

2017 yılında gözaltına alındıktan sonra üç yıl cezaevinde kalan İrwen, hapishane koşullarına rağmen devam ettiği sanat üretimi konusunda açıklamalarda bulundu. Cezaevindeki ilk günlerini “korkunç bir boşluğa düşme” hissiyle tarif eden sanatçı, daha sonra bu boşluğun bir “özgürlük alanı”na dönüşmesinden bahsetti. Kendini çocukluğundan beri “toplayıcı” olarak gören İrwen, nesnelerle kurduğu özel ilişkinin sanat üretimine dönüşmesine değinirken cezaevindeki kadınların saçları ile ürettiği “Gülleler” (2017-2020) başlıklı işi ve zapt edilemezliklerine vurgu yaptığı böceklerle kurduğu ilişkiye atıfta bulundu.


Gülle, 2017-2020, Diyarbakır Cezaevi

Bedeni bir direniş alanı olarak gören İrwen, “Şiryan” (2012-2015) başlıklı videonun ortaya çıkış öyküsünü de paylaştı. 2012’de gözaltına alındığında parmak izinin okunamadığını belirten sanatçı, kendi elini diktiği video ile çocukluk döneminden miras kalan bir alışkınlığı yetişkin bedenine taşıdığını ifade etti. Böylece dinleyicileri “kimlik” ve “irade” kavramlarının çağrıştırdıklarıyla yüklü bir sorgulamayla baş başa bıraktı.


Şiryan, 2012

“İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayını her cumartesi yeni bölümüyle dinleyicilerle buluşacak. “İmgenin Onuru”nu Spotify ve Apple Podcast üzerinden dinleyebilirsiniz.

Related Posts

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

Mehmet Murat Çalık kimdir, ne ameliyatı oldu, hastalığı ne? Tutuklanan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için tahliye talebi

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 23 Mart 2025’te tutuklanmıştı. Daha önce iki kez kanser tedavisi görmüş olan Çalık’ın cezaevinde sağlık durumunun kötüleşmesi, boynunda tespit edilen kitle nedeniyle ameliyata alınması ve lenfoma şüphesi, sağlık durumunu gündeme taşıdı. Avukatlarının acil tahliye talebi ve CHP’den gelen tepkilerle birlikte Çalık’ın sağlık durumu merak ediliyor. Peki, Mehmet Murat Çalık kimdir? Murat Çalık ne ameliyatı oldu, hastalığı ne? İşte tahliye talebinin detayları

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

Liseliler üretti, üniversiteliler kullanacak… 200 sarı bisiklet kampüslerde

İstanbul’daki Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri okuldaki atölyelerde bu yıl tam 200 bisiklet ürettiler. Lisede ocak ayında başlayan çalışmalar geçtiğimiz günlerde sona erdi ve 200 bisiklet üniversite öğrencilerinin kullanması için kampüslere gönderildi.