Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Zorunlu Eğitim Süresi Tartışmaları Yeniden Alevlendi

Sendika bünyesinde gerçekleştirilen araştırma, zorunlu eğitim süresi konusunu tekrar gündeme getirdi. Liselerde uygulanması önerilen “2+2” modeli, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitimi içeriyor. Bu öneri, genel olarak olumlu karşılandı ancak muhalefet ve eğitimcilerden eleştiriler de yükseldi.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın açıklamasına göre, 36 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitim modelinin destek gördüğü ortaya çıktı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %93.8’i, okul yöneticilerinin %97.1’i, öğrencilerin %78.5’i ve velilerin %78.8’i mevcut 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin kısaltılması gerektiğini belirtti.

‘Çocuklar Ucuz İş Gücü Değil!’

Zorunlu eğitim konusundaki tartışmalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka da katılarak, sosyal medya üzerinden çocuk işçiliği konusundaki endişelerini dile getirdi. Nazlıaka, çocukların ucuz iş gücü olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, eğitimin önemine dikkat çekti ve piyasacı anlayışa karşı mücadele edeceklerini belirtti.

‘Sorun Nitelikle İlgili’

Eğitimci Özgür Bozdoğan ise zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl meselesinin nitelikle, içerikle, okullaşma politikası ve yükseköğretime geçişle ilgili olduğunu belirtti. Bozdoğan, zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl amacının, sermayenin ucuz iş gücü ihtiyacını karşılamak olduğunu savundu.

Related Posts

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

Mehmet Murat Çalık kimdir, ne ameliyatı oldu, hastalığı ne? Tutuklanan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için tahliye talebi

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 23 Mart 2025’te tutuklanmıştı. Daha önce iki kez kanser tedavisi görmüş olan Çalık’ın cezaevinde sağlık durumunun kötüleşmesi, boynunda tespit edilen kitle nedeniyle ameliyata alınması ve lenfoma şüphesi, sağlık durumunu gündeme taşıdı. Avukatlarının acil tahliye talebi ve CHP’den gelen tepkilerle birlikte Çalık’ın sağlık durumu merak ediliyor. Peki, Mehmet Murat Çalık kimdir? Murat Çalık ne ameliyatı oldu, hastalığı ne? İşte tahliye talebinin detayları

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

Liseliler üretti, üniversiteliler kullanacak… 200 sarı bisiklet kampüslerde

İstanbul’daki Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri okuldaki atölyelerde bu yıl tam 200 bisiklet ürettiler. Lisede ocak ayında başlayan çalışmalar geçtiğimiz günlerde sona erdi ve 200 bisiklet üniversite öğrencilerinin kullanması için kampüslere gönderildi.